Ikkunan kunnostus

Lasin irrotus

Tavoitteena oli säilyttää vanhat ikkunalasit ehjinä, joten osittain lohkeillut ikkunakitti oli poistettava hyvin varovasti. Esimerkkikuvissa irrotetaan noin 1,5 mm paksua, arviolta 200 vuotta vanhaa lasia karmista. Työ osoittautui tavallista haastavammaksi, koska ikkunalasi oli 5 mm liian leveä, minkä vuoksi karmin toiseen laitaan oli veistetty lovi lasia varten. Tämä vaikeutti karmin ja lasin välin pudistusta. Tilaa puukon kärjelle ei ollut. Niinpä osalta matkaa puuta piti veistää lasin esiin saamiseksi.

Työskentely

Kitinpoisto aloitetaan valmiiksi lohkeilleesta paikasta.  Jos mahdollista, asetetaan puukon kärki lasin reunan ja ikkunankarmin väliin. Tällöin voima voidaan kohdistaa suoraan ylöspäin. Haittana ovat ylös lentelevät kitin palaset mutta vaaraa lasin ei juuri ole. Jos lasin reunan ja karmin välissä ei ole tilaa tai se ei ole näkyvissä, niin puukon kärjellä väännettään kittiä ylöspäin kitin leikkauspinnasta. Mikäli kitin ja karmin välillä on rako, voidaan vääntövoima suunnata myös viistosti lasin yli. Vääntö liike on aina suunnattava ja tuettava siten, ettei puukon terä missään vaiheessa osu lasiin, eikä lasiin kohdistu painetta. Jos kitti on lujasti kiinni, on se rikottava poraavalla liikkeellä. Tällöin puukon terä suunnataan lasin puolelta viistosti puuta kohti siten, että kitin antaessa yllättäen periksi terä osuu karmiin, ei lasiin. Työ tehdään rauhallisesti koko ajan tilannetta tarkkaillen. Liike lopetetaan välittömästi, kun pienikin merkki kitin murtumisesta havaitaan. Se voi olla halkeaman leveneminen tai ääni. Tämän jälkeen arvioidaan onko otetta tai vääntöpistettä syytä muuttaa. Karmin ja lasin väli puhdistetaan kitistä.

Lasituslanka on syytä poistaa kitin poiston edetessä. Unohtuneet langat ovat yksi yleisimmistä syistä lasin rikkoutumiseen. Langan paikan voi useimmiten päätellä pienestä ruosteläikästä kitin pinnalla.  Lankoja on yleensä 1..3 kappaletta sivulla, joskus enemmänkin. Mikäli lasi on vaihdettu aiemmin, ikkunoissa voi olla myös unohtuneita vanhempia lankoja. Langat ovat usein liki lasin reunaa ja voivat osua kohtalokkain seurauksin reunaan lasia poistettaessa. Langan irrotus tapahtuu työntämällä puukon kärki langan ja lasin väliin ja vääntämällä lanka kevyesti irti lasista. Tämän jälkeen irrotetaan lanka vetämällä se irti hohtimilla. Jos lanka on tiukasti kiinni, niin väännetään se irti tukemalla ensin hohtimet puuosaa vasten. Langan irrotuksen aikana hohtimet eivät saa osua lasiin.

Kitin poiston edetessä tunnustellaan kuinka tiukasti lasi on kiinni. Tunnustelu tapahtuu kohottamalla lasia varovasti altapäin. Samalla havaitaan paikat, josta lasi ei vielä ole irronnut.

Aikaa työhön kuluu. Mikäli kitti on valmiiksi kauttaaltaan irti, niin lasi voi irrota jopa viidessä minuutissa. Tavallisesti tunti on kuitenkin huomattavasti realistisempi arvio yhden ruudun irrottamiseen. Palkintona käytetystä ajasta on ehjä hieno lasi, joka asennetaan takaisin kunnostettuun karmiin.

Työ- ja suojavälineet

Parhaimmillaan työhön riittää kaksi työkalua; puukko ja pienet hohtimet tai pihdit. Hankalammissa tapauksissa voi tarvita voi tarvita erilaisia veitsiä, pinsettejä, talttoja ja muuta rekvisiittaa.

Suojalasit ovat välttämättömät varusteet. Kuivuneen kitin palasia lentelee usein ja joskus, ikävä kyllä, lasin murunenkin. Myös viiltosuojahanskat ovat tarpeen.

Työtila

Ikkuna asetetaan tukevasti vaakatasoon pöydälle kittipuoli ylöspäin. Tason on hyvä mahdollistaa lasin tukeminen sormin alhaalta päin. On tärkeää, ettei lasi ole missään tilanteessa suoraan kosketuksessa tasoon. Koskaan ei voi korostaa liikaa hyvää työskentelykorkeutta ja ergonomiaa sekä valaistusta.