Kuisti

Salmiakkikuvioiset ikkunat antavat kuistille sen luonteenomaisen ilmeen. Ilmettä rikkoo 1970- luvun ulko-ovi. Uusi ovi on toki tiiviimpi ja käytännöllisempi kuin alkuperäinen pariovi mutta se saa aikaan tyylien sekamelskan. Toinen kuistin ominainen piirre on sen vaakalaudoitus. Laudat ovat yksilöllisiä, tyven suuntaan leveneviä lautoja. Jokainen lauta on valittu huolellisesti ja pontattu käsin. Lopputuloksena on aito käsityön leima. Nämäkin laudat oli kätketty uudemman peiterimaverhouksen taakse. Ilmeisesti kuisti oli haluttu verhota samalla tavalla kuin koko muu rakennuskin. Syy verhoiluun on voinut olla myös puun “huoltomaalaus” tarkoitukseen sopimattomalla kosteudesta hilseilevällä maalilla.  Varhaisimmat maalauskerrat oli tehty keltaisella keittomaalilla. Parhaiten kuistin perinteinen ilme välittyy tästä valokuvasta.

Kuisti on lisätty rakennukseen jo varhain, todennäköisimmin melko pian rakennuksen keskiosan valmistumisen jälkeen. Lisäyksestä todistaa kolme eittämätöntä seikkaa. Kuistin kolmion takana on rakennuksen vanhaa verhousta, rappausta, vielä jäljellä. Toiseksi kuistin yläpuolinen ikkuna oli liian liki kuistin katon harjaa. Kolmanneksi kuistin takaseinä pitää sisällään kaksi ikkunaa tiloihin, joihin muita ikkunoita ei ole.

Kasvojen kohotusta

Peiterimaverhous poistettiin kesällä 2017. Verhouksen alta löytyi kohtuullisessa kunnossa oleva alkuperäinen vaakalautaverhous. Pehmentyneet alimmat laudat poistettiin ja ne on tarkoitus korvata uusilla vastaavilla laudoilla. Vanhat maalikerrokset poistettiin ja laudat päätettiin käsitellä keittomaalilla. Värivalinta jäi mietintämyssyyn odottamaan koko julkisivun värityksen ratkaisua.

Kuistin yksi nurkka oli päässyt painumaan arviolta 30mm. Painuminen johtui puuosien lahoamisesta. Lahoamisen syynä puolestaan oli katolta tuleva vesi. Vanhoissa kuvissa näkyvät syöksytorvet oli poistettu, eikä vesikouruistakaan ollut juuri mitään jäljellä. Niinpä perustukset pysyivät kosteina ja lahoaminen alkoi. Nurkka oli painunut pitkän ajan kuluessa.

Syksyllä 2017 painunut nurkka tunkattiin suunnitellun mukaisesti takaisen alkuperäiseen korkoonsa, noin 40mm edeltävää tilannetta korkeammalle. Lahonnet puuosat korvattiin uusilla. Sopivaa, hitaasti kasvanutta puutavaraa löytyi läheiseltä kukkulalta, jossa tuuli oli päässyt kaatamaan muutaman ikiaikaisen männyn.

Kuistin katto kunnostettiin kesällä 2016 vesikattoremontissa.